Les temperatures suaus d'aquest hivern han tingut com a conseqüència un increment notable de plagues observable, sobretot, amb les bosses de processionària que veiem per tots (gairebé) boscos.

 

processionariaAquestes temperatures suaus en ple hivern han provocat la proliferació de les plagues a qui aquelles les beneficia i hem pogut observar una quantitat considerable de larves i bosses de papallones Processionària (Thaumetopoea pityocampa)......que infecten els boscos de pinàcies i que per la mateixa causa han avançat el seu cicle biològic i afavorit la supervivència i quantitat d'individus. Per exemple hem pogut constatar en transsectes de 800 metres fins a 48 fileres de Processionàries, de les quals, el seixanta per cent tenien una longitud que sobrepassaven els cinc metres. Com a conseqüència augmenta la quantitat d'aquets insectes destructors per la propera temporada representant una amenaça per les pinedes de les nostres contrades.

Depredadors naturals 

depredadors naturals processionaria

A part de certs virus, paràsits i fongs hi ha una sèrie de depredadors superiors naturals que contribueixen al control de la Processionària però donades les circumstàncies de la expansió de les processionàries no son suficients.

Entre aquests depredadors hi trobem:

ratpenatEls ratpenats son grans consumidors de les Processionàries quan han arribat a la seva fase adulta. Es a dir quan son papallones.

nius artificialsEn els boscos de pinàcies no existeixen suficients orificis naturals per que puguin niar o refugiar-se els insectívors (ocells i ratpenats) els quals son grans consumidores de la Processionària en la seva fase larvària i adulta. Una forma eficient de col·laborar en la seva reproducció i refugis en aquets tipus de boscos consisteix en instal·lar nius artificials específics per aquestes espècies.

A la natura tot està sincronitzat. El augment de la llum diürna i de la temperatura, a la Primavera, estimulen el sistema hormonal de la majoria de les aus per iniciar el seu procés reproductor. Tot i tenint en conte les temperatures suaus d'aquest hivern passat, la durada de llum diürna  en ple hivern, ha set insuficient per que les aus autòctones depredadores de la processionària (per exemple les Mallerengues, Bitxacs i altres ocells insectívors) entrin en el procés  de reproducció que es quan consumeixen mes quantitat d'insectes . Per un altre banda les aus migratòries estivals que nien en el territori  i que també son grans consumidores de larves de processionàries ( per exemple el Cucut....., la Puput. (Upupa epops).. etc,  encara no han arribat. També hi han insectes depredadors d'aquestes cuques com per exemple les Cigales  (Cicada plebeja )  , certs tipus de escarabats o certes espècies de Dípters  i que encara no han iniciat el seu cicle vital estival. Vet aquí que existeix, a les hores, un desequilibri que afecta el procés biològic natural de la cadena tròfica.