El nostre país, per el fet d’estar situat en el Mediterrani, te imprecisions meteorològiques a on plou molt o es pateixen períodes de sequera mes o menys severs; on ens morim de calor o ens pelem de fred.

 

També es ben cert que el excés de CO2 que emetem a causa del desenvolupament, amb un control i sensibilització del qual tindríem molt a dir i molt a resoldre , son factors importants per que tot aquest desgavellant es vagi accentuant encara mes. Aquest es el resultat del escalfament global provocat per el tant sonat CANVI CLIMÀTIC. Es per tant segur, que sense invocar la apocalipsi, poc a poc anirem patint hiverns mes suaus, alternats amb mes freds, sequeres mes o menys llargues en llocs humits o pluges torrencials allà a on hi plovia poc; temperatures més altes on feia fred i fred a on hi havia hiverns suaus.

L'hivern que hem deixat, atípic al meu entendre, es un tast de el que climatològicament parlant, anirem vivint en el futur proper on els llocs que habitualment hi neva (zones Pirinenques) ho ha fet amb excés, en canvi a la resta del país, exceptuant alguns comptats dies , en prou feines s'ha sentit el fred, on les nits han estat de temperatures baixes i en canvi els mig dies amb temperatures suaus. A més un hivern amb excés de dies de vent mes típics de l'inici de la primavera. En resum un desgavell climatològic que no corresponien a les de ple hivern. Al Moianès tampoc ens hem lliurat d'això.

Continu observant a la comarca una reducció considerable dels grans estols de fringíl·lids i altres espècies habituals als nostres camps i boscos, que venien cada hivern. Aquests s'han vist limitats a petits grupets. Dedueixo que corresponen als individus que habitualment passen l'hivern al llindar de l'alta muntanya on troben el seu aliment bàsic. Així doncs, aquí al Moianès, ha estat un hivern avorrit i preocupant pel que fa referència a observar i registrar espècies d'ocells hivernants.

Amb la fauna autòctona he pogut constatar l'activitat habitual del duc, el gamarús i el mussol banyut que s'aparellen al mes de desembre, han mantingut la seva activitat com cada any. La guineu/guilla (Vulpes vulpes) ha tornat amb els seus lladrucs nocturns en el mes de gener que es quan inicien el seu període de cel.

genetaEls petits carnívors, d'hàbits totalment crepusculars i nocturns, han mostrat la seva activitat, com cada any, lluïnt l'esplendor i abundància dels seus pelatges hivernals. Així ho he constatat en les diferents estacions de parany fotogràfic que tinc instal·lades durant l'hivern.

Segons les meves estadístiques de cinc anys, sembla ser que la seva població es manté estable.

cabirolEls cabirols (Capreolus capreolus ) s'han tornat mes reservats donada la pressió a conseqüència de la temporada de caça.

senglarEl Senglar (Sus scrofa) mostra una clara expansió primer per el seu instint de conservació i adaptació i segon per la manca dels seus depredadors naturals, tot i els controls que es realizen sobre les seves poblacions per evitar els danys que causen, especialment a l'agricultura, amb l'augment de la seva població.

llopPer cert, aquest hivern no hi ha hagut noticies sobre la presència al Moianès del llop itinerant que se suposa que es originari del Parc Natural del Cadí-Moixeró i que ens va visitar durant l'hivern del 2010-2011. Podeu consultar aquests articles publicats en aquest mateix web: