Podarcis muralisEn el procés de la evolució que van patir els animals que varen adaptar-se del medi aquàtic al terrestre, els rèptils ocupen una posició intermèdia entre els amfibis i les aus o mamífers. Son dons els posteriors esglaons evolutius dels amfibis i els antecessors de les aus i mamífers. Ja no depenen del medi aquàtic per reproduir-se i créixer ja que no passen per cap fase larvària, dons de petits ja son pràcticament semblants als adults. Hi ha un grup de rèptils (els Llangardaixos i Sargantanes) que físicament per el seu cos allargat, la cua i les seves potes recorden a les salamandres i tritons .

Un altre grup en el transcurs de la evolució produïren moltes modificacions i van reduir o anular les seves potes i per lo tant per moure’s per terra ferma necessiten fer ondulacions i flexions laterals del seu cos (les Serps i els Vidriols). D’altres en canvi, com el grup de les tortugues , el seu cos va evolucionar desenvolupant una closca òssia al voltant de ell per protegir-se dels seus depredadors. Tot i aquestes variabilitats i formes son animals molt afins a les aus, sobre tot el que es refereix a la fase de reproducció i al desenvolupament embrionari. No hem d’oblidar que les aus i ocells son els descendents evolutius directes dels rèptils. Hi han varies línees evolutives de rèptils però els que habiten al Moianès pertanyen a les dels QUELONIS (Tortugues), SAURIS (Llangardaixos i Sargantanes) i OFIDIS ( Serps)

Els rèptils tenen un hàbitat molt variat segons la espècie dons es poden trobar als aiguamolls, rieres, boscos, paratges rocosos i àrids. Ni han que també s’adapten als medis antropògens, sobre tot en construccions antigues o parets verticals, enllaminits per que troben refugi i aliments. Cas dels Dragons i algunes espècies de Sargantanes atrets per les arnes i altres insectes i alguna espècie de serp per la presencia de rosegadors.

Exceptuant la Tortuga Mediterrània (no gaire habitual al territori), sobre tot les adultes, que son quasi herbívores, els rèptils com les sargantanes i llangardaixos tenen una dieta carnívora a base de invertebrats, llagostos, grills, aranyes.... etc. D’altres de major mida com certes especies de serps adultes s’atreveixen amb presses mes considerables i capturen rèptils mes petits, inclòs practicant el canibalisme amb els seus congèneres, ocells, mamífers (rosegadors) i amfibis.

Cacen a l’aguait apressant les seves preses amb les mandíbules exclusivament (Sauris), enrotllant-se amb el seu cos i ofegant-les (colúbrids) o injectant el seu verí a través dels seus ullals (escurçons)

Els rèptils generalment son mol territorials i tenen un comportament molt agressiu amb el que fa referència a la invasió del seu territori per part d’altres congèneres. La seva autodefensa vers al seus enemics y depredadors consisteix en adoptar postures intimidadores amb bufecs i amb les mandíbules obertes i en els casos extrems efectuant mossegades, o fen el mort. Les especies de rèptils que viuen al Moianès no son agressives vers les persones, dons opten per la fugida amb la seva presencia. N’obsta’n algunes, com els escurçons o la serp verda, si se les molesta insistentment o trepitja poden arribar a mossegar causant algun problema de major o menor gravetat. QUE FER EN EL CAS DE UNA MOSSEGADA DE UNA SERP. Això no vol dir que estiguin esperant a que passi una persona per atacar-la dons com hem dit abans, quan pressenten la presencia humana solen fugir o amagar-se.

La reproducció dels rèptils es com la dels ocells, ovípara ( posta d’ous) que ponen en llocs a on la temperatura i humitat es la adequada per el seu desenvolupament. Quan neixen les cries ja poden campar per elles mateixes sense la protecció dels pares. Hi han certes especies, com els escurçons, que els ous es desenvolupen dins del cos de la mare i les cries neixen dins de ell. Es un procés que es denomina ovovivípares. Per contra les cries d’aquesta espècie permaneixen un temps junt amb la mare.

Els hàbits i característiques de cada espècie de rèptil que habita al Moianès, l’anirem ampliant en lo successiu a aquesta pàgina del CATÀLEG ACTUALITZAT.