trencapinyes mascleEs un ocell exclusiu de pinedes per que la seva evolució l’adapta’t a alimentar-se bàsicament de pinyons que obtenen de les pinyes dels pins las quals les obren amb el seu bec creuat que actua com si fos una forja. Prefereixen establir-se en els boscos de coníferes poblades per avets i en segon terme els poblats per el pi roig.

Es típic veure’ls penjats cap per vall treien les pinyons de entre les esquames de les pinyaes.

Els mascles tenen el plomatge de color grana que oscil·la de tonalitat segons el lloc a on habita. Les femelles mantenen un discret color verd oliva.

La cria al Moianès es ocasional. Es a dir no tots els anys s'estableixen a la comarca per niar de forma fitxa. Tenen un comportament semblant durant la seva presencia al hivern depenent del rigor climatològic i de l'abundància d'aliment a la zona a on son mes comuns.

La seva caça i tinença està terminantment prohibida.

Donat a les seves preferències del hàbitat. Es un ocell que no sen atracció per les menjadores de jardí. Poden en canvi acudir a menjadores específiques instal·lades dins del seu hàbitat natural.