Pàrids

Les mallerengues formen una família d’ocells de mida petita que poblen tot tipus de boscos, sobre tot a on hi han arbres vells per que son els seus preferits per instal·lar el niu als forats i vuits formant la seva vella escorça. Algunes especies de mallerengues tenen tendència a habitar els medis antropògens, sobre tot les Mallerengues Carboneres i les Mallerengues Blaves. Al Moianès aquesta família d’ocells esta molt ben representada la qual es manté amb un estatus de conservació estable.

Tot i tenir una dieta bàsicament insectívora l’anatomia del bec de les mallerengues difereix notablement de les altres especies d’ocells que s’alimenten bàsicament d’insectes. El bec de les mallerengues es fi com aquets però fort com els ocell granívors. Això els permet ampliar la seva dieta com les baies, fruits i altres aliments. Mentre que els insectívors, per aquesta característica, es veuen obligats a migrar al hivern per faltar-los la matèria prima de la seva alimentació.

Això suposa que les mallerengues han efectuat un bon llogre evolutiu per que en el supòsit que es produeixi un brusc canvi ambiental, com que son aus adaptades a la súper especialització poden evitar l’extinció de la espècie.