Túrdids

La TAXONOMIA es una eina de la biologia que ajuda a classificar els éssers vius en grups o tàxons. Las aus es classifiquen per ORDRES i dins de cada una d’elles per FAMÍLIES. Els TÚRDIDS pertanyen al ordre dels PASSERIFORMES en el que podríem englobar moltes especies d’ocells per que tenen una característiques morfològiques semblants. Es a dir un pardal, un rossinyol o una alosa son del ordre dels passeriformes per la semblança de la seva forma que no te res a veure per exemple amb la d'una cigonya. Però entre ells hi ha unes petites diferencies que fan que les tinguem que englobar en famílies diferents. Així dons la família dels TÚRDIDS està composada per especies d’ocells del ordre dels Passeriformes que tenen com a característica comú un bec fi i fort com una alena el qual els hi permet una dieta bàsicament insectívora però també omnívora.

Son ocells molt bons voladors encara que habitualment prefereixen mes estar per terra i en mig de les bardisses. Son ocells molt territorials, bastant cantaires i alguna de les especies amb un cant molt notable i melodiós. Tenen la coloració del plomatge variat segons la espècie. Mentre uns tenen uns colors apagats que passant desapercebuts, d’altres tenen uns colors vius i variats. Aquesta variació de tons o la potencia del seu cant, va molt lligada a la seva territorialitat. Mentre els que son de colors discrets marquen el territori amb un cant molt potent, els altres el mostren amb els seus vius colors.

El seu hàbitat, segons la espècie sol ser els boscos, parcs, jardins i pedregars de les zones temprades. Els que viuen al Centre i Nord d'Europa emigren al sud del continent durant el hivern. D’altres com per exemple els Rossinyols emigren cap el Àfrica i tornen per criar a la Primavera.

Els TÚRDIDS habituals sedentaris o venen per criar al Moianès son: el Pit-roig, els Rossinyols, Bitxacs, Cotxes, Merles, Tords, Grives els quals descrivim a continuació.